În investiții mai și pierzi

Am un plan de investiții pe care îl urmez cât de mult pot, dar câteodată abandonez planul și cumpăr exact ceea ce nu trebuie. Mi-am propus ca, în anumite periode, atunci când fac achiziții pe bursă, să cumpăr și acțiuni penny stock (acțiuni care au un preț foarte mic), chiar dacă cunosc riscul din spatele acestor achiziții.

Cu câteva luni în urmă am achiziționat câteva acțiuni la compania Salt Lake Potash. Știam că sunt probleme, știam că se duce tot în jos, dar niciodată nu ai de unde să planifici ce se va întâmpla în viitor. Iar eu pe asta am pariat, pentru o creștere frumoasă în viitor. Din păcate compania a intrat în faliment.

Momentan nu știu ce să fac, nu știu dacă pot să vând acțiunile, dar Trading212 a blocat vânzarea/cumpărarea de acțiuni, ceea ce înseamnă că nu se mai pot vinde. Să sper că nu, pentru că, nu îmi place să pierd bani. Oricum, pierderea este deja asumată, este trecută în carnețel ca și pierdere și mergem mai departe. În perioada asta totul este pe roșu, iar astfel de surprize, falimente precum Salt Lake Potash sunt normale. Vom vedea suficiente falimente, mulți bani pierduți de investitori în următoarele luni.

De ce cumpăr astfel de acțiuni? Pentru că, fiecare companie este la început de drum într-un anumit moment, iar succesul vine în timp. Pariez pe multe companii și de cele mai multe ori, pe termen lung, am dreptate, dar mai sunt și cazuri în care companiile în care investesc se duc de mult în jos sau chiar faliment.

Astfel de falimente nu fac decât bine celor care investesc, cel puțîn pentru mine a fost un mare beneficiu, chiar dacă am pierdut o anumită sumă de bani. Asta înseamnă să bag la cap un lucru simplu: să respect planul de investiții și să las baltă astfel de investiții unde nu am cunoștințe sau sunt prea leneș să mă informez de situația companiei în care vreau să investesc. Bursa e un joc pentru cine nu are timp să se educe, eu am trecut de „jucător” și am ajuns să înțeleg, dar mai ratez câteodată.

O simplă regulă am învățat, este una foarte importantă.

Îmi asum fiecare pierdere, atâta timp cât banii pe care i-am investit nu îmi sunt necesari. Dacă pierd, este o pierdere și atât. În plus, investesc în diferite lucruri tocmai pentru a nu cădea în plasa unor evenimente tragice precum scăderile din acest moment de pe bursă sau crypto. Investește exact cât îți asumi să pierzi, dar fără să simți lipsa acelor bani, altfel nu prea e bine pentru tine sau familia ta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.